Verkoudheidsklachten bij je kleine

by in Algemeen, Babyfloat 16 oktober 2023

Het is oktober en we gaan weer de koude en natte dagen in. Oktober is ook vaak de tijd van verkoudheidsklachten en ziekte. De een steekt de ander aan en voor je het weet heeft jouw baby het te pakken. Nu hoeft dat niet per se erg te zijn. Het helpt namelijk juist ook om het immuunsysteem van je baby te ontwikkelen.

Natuurlijk zitten er echt wel vervelende kanten aan de verkoudheid van je kleine. Zeker wanneer hun neusje verstopt zit en ze het wat moeilijker vinden om te gaan slapen en te eten. Het hoesten, de verstopte neus en het niezen gaat gepaard met veel huilen. Dit is zowel voor jou als ouder als voor het kind lastig.

Een verkoudheidsvirus kan zich verspreiden via je handen of via vochtdruppels in de lucht. Wanneer je baby deze druppels inademt of bijvoorbeeld speelgoed van een ander kindje aanraakt die verkouden is, kan hij/zij zelf ook verkouden worden. Omdat je kleintje nog niet veel in contact is geweest met verkoudheidsvirussen, is er ook nog niet veel weerstand tegen opgebouwd. Hierdoor kunnen ze per jaar wat vaker verkouden worden.

Hoe kan je een verkoudheid verminderen?

  • Wees voorzichtig met hoesten en niezen in de buurt van je baby.
  • Was regelmatig je handen, zeker na het hoesten en niezen.
  • Gebruik een papieren zakdoek, die je eenmalig gebruikt.
  • Ventileer je huis regelmatig.
  • Zorg ervoor dat je baby genoeg drinkt. Je baby verliest namelijk meer vocht dan normaal
  • Houdt het gezicht van je baby schoon en verschoon regelmatig het bed.

Een shantala babymassage zal de verstopte neus van je baby helpen te verlichten. Bij een boeking van dit arrangement in de Baby Spa zullen we je de technieken van deze massage voordoen en leren. Zo kun jij je kleine thuis ook masseren wanneer dit nodig is.

Is je baby verkouden of ziek, vragen we jullie om niet naar onze Spa te komen. De kleine kan dan namelijk niet het maximale uit een sessie halen. Ook kunnen andere kindjes hierdoor aangestoken worden. Wil je toch graag je baby masseren tijdens zijn of haar verkoudheid? Gebruik dan je duimen die je in opwaartse en neerwaartse bewegingen langs de zijkanten van je baby’s neusje beweegt. Zo help je de neusgaten te openen en slijm te verwijderen. Hierna kun je het gebied onder zijn/haar jukbeenderen masseren. Zo stimuleer je de holtes.

Is je kleine aan het hoesten? Dan kun je met een hartvormige beweging over de borst en boven rug proberen de longen te stimuleren en vrij te maken. Masseer je baby niet bij koorts. Help je baby door gewoon lekker te knuffelen en over zijn/haar ruggetje te wrijven. Wees lekker samen en geniet ook een beetje van die knuffeltijd. En verkouden baby voelt zich namelijk toch fijner in jouw armen dan op het kinderdagverblijf!