Tips voor een vakantie met je baby

by in Algemeen 2 januari 2023

Waarschijnlijk heeft merendeel van jullie zojuist een heerlijke week vrij gehad (of misschien heb je deze week ook nog vrij), maar nadenken over een vakantie is natuurlijk nóóit misplaatst ???? Of het nou een verre locatie is of een locatie dichter bij huis, een vakantie met een baby is wel even andere koek dan een vakantie met z’n tweetjes. In deze blog vertellen we je verschillende tips voor het reizen en op vakantie gaan met een baby. Lees vooral gezellig mee ????

Hoe oud moet mijn baby zijn om op vakantie te gaan?

Laten we voorop stellen dat je zelf natuurlijk jouw baby het beste kent en aanvoelt wat hij eventueel wel of niet aan zou kunnen. Alles wat wij in deze blog benoemen zijn slecht indicaties en tips. Heel praktisch gezien mag een baby vanaf 7 dagen oud al het vliegtuig in. Uiteraard wel alleen als je een bevalling hebt gehad zonder complicaties. Maar ik denk dat iedereen het ermee eens is dat dat nou niet de meest ideale situatie is, zowel voor jezelf als voor de baby niet. Er komt toch altijd een hoop hectiek en ‘gedoe’ bij een vlucht kijken, dus de vraag is of je dat moet willen. Dus als we even kijken naar ‘vanaf wanneer is het goed te doen’, dan wordt vanaf 12 weken na de geboorte aangeraden. Dan is de kleine ook wat sterker en jij ook ???? Dit gaat natuurlijk om een Vliegvakantie, maar als je met de auto op vakantie gaat is het weer een ander verhaal. De baby gaat natuurlijk een stuk makkelijker mee in de auto dan in het vliegtuig ???? Houd met de auto wel rekening dat je regelmatige stops incalculeert. Zowel voor jezelf als voor de kleine.

Wat moet ik meenemen op vakantie met een baby?

Deze lijst kan natuurlijk oneindig lang worden, maar als we gewoon eventjes een paar dingen eruit pikken;

  • Waterschoentjes. Dit is misschien iets wat je wat sneller zou vergeten. Maar als jouw kleine al ietsjes ouder is en een beetje mee het water in gaat, zijn waterschoentjes zeker geen overbodige luxe!
  • Babyfoon. Zeker een musthave voor op vakantie. Tenzij je de hele avond naast het bedje van je kleine wilt zitten ???? Maar met de babyfoon hebben jullie zelf ook net wat meer vrijheid om iets verder te gaan dan zijn kamertje, haha.
  • Draagdoek of draagzak. Ideaal voor als je van plan bent wel wat wandelingen te gaan maken. De kleine in de draagzak en jij hebt je handen weer vrij om bijvoorbeeld mooie foto’s en filmpjes te maken van jullie eerst gezinsvakantie! ????
  • Zwemluiers. Afhankelijk natuurlijk van of je naar een bestemming gaat met warm weer of koud weer. Maar als er gezwommen gaat worden is een zwemluier natuurlijk wel nodig ????

Waar ga je heen op vakantie met een baby?

Dit hangt natuurlijk een beetje af van het type reis dat je wilt maken en welke periode in het jaar je op vakantie gaat. Maar als we even over het algemeen kijken is het natuurlijk sowieso van belang dat het een babyproof bestemming is, zowel het land als de accommodatie. Binnen Europa heb je genoeg babyproof bestemmingen, zoals de Spaanse en Griekse eilanden of gewoon heerlijk Frankrijk of Italië.  Deze zijn qua afstand ook nog prima te overzien.

Wil je liever een wat verdere reis maken? Dan zijn Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië of Curacao bijvoorbeeld ook hele goede bestemmingen.

Houd wel rekening met je planning op een dag. Normaal gesproken plan je misschien wel een beetje vooruit wat je bijvoorbeeld de volgende dag gaat doen, maar met een baby is het misschien wat handiger om go with the flow te gaan. Tuurlijk kan je een lijstje maken met waar jullie nog graag heen willen, maar dan zou ik het qua planning even per dag aankijken met de kleine ????