Tips verkoudheid baby

by in Algemeen 5 februari 2024

We zitten midden in de koude maanden en dan kan je bijna je hand ervoor in het vuur steken dat de verkoudheid ook eventjes om de hoek kom kijken. Een verkoudheid bij jezelf is vervelend, maar nog te overzien. Maar een verkoudheid bij je kleine is vervelender. Naast dat het gewoon zielig is voor je kleintje bevorderd het ook niet persé de nachtrust…. Daarom in deze blog een paar handige tips voor het verstopte neusje van je kleine.

Luuf onder de voetjes

Je kent het misschien wel, Luuf. Een fijn middel die je op je borst kan smeren als je verkouden bent. Maar bij baby’s onder de 6 maanden raden ze af om dit op de borst te smeren, omdat het een erg sterke geur heeft die op de kleine longetjes kan slaan en waardoor ze benauwd kunnen worden. Daarentegen mag je het wel gebruiken onder de voetjes! Dit is omdat dat niet zo dicht bij de neus zit dus het ook niet op de longen zal slaan. Smeer een beetje op onder de onderkant van de voetjes, sokjes erover heen aan en slapen maar!

Neusspray voor baby’s

Een neusspray kan behoorlijk verademend werken! Dat zal je zelf vast al wel eens ervaren hebben. Een spraytje erin en ineens kan je weer ademen. Dat is ook alles wat je voor je kleine wil op het moment dat zijn neusje helemaal verstopt zit. De neusspray die wij gebruiken mag je niet gebruiken bij je kleine, maar gelukkig hebben ze speciale neussprays voor je baby. Dus die kan ik je zeker aanraden om aan te schaffen ????

Hoger slapen

Zodra je baby plat in zijn bedje ligt, kan het snot zich behoorlijk ophopen en worden de ongemakken van de verkoudheid groter. Je raadt het al; slapen zit er dan niet in helaas. Een handige tip is om iets onder het matras bij het hoofdeinde te leggen waardoor je baby een beetje schuin omhoog ligt. Bijvoorbeeld met behulp van een dekentje of een kussen. Zo kan het snot wat beter wegzakken en kan je kleine beter ademen.

Voorkom besmetting

Hygiëne is sowieso een heel belangrijk onderdeel bij kleine baby’s, maar zeker in de periodes van virussen en verkoudheden is het goed om er nog een beetje éxtra op te letten. Laat het kamertje ook regelmatig even luchten zodat er weer lekke frisse, schone lucht in het kamertje is (uiteraard geen toch want dan gaat de verkoudheid nooit over ????). Was je baby’s handen en gezicht regelmatig, zodat de bacteriën zoveel mogelijk verdwijnen. Ook je eigen handen goed schoon houden, zeker als je zelf ook verkouden bent. Vergeet ook niet de speentjes regelmatig uit te koken. Zeker nadat de verkoudheid weer voorbij is.