Je baby inbakeren

by in Algemeen, Rotterdam 4 april 2022

Het inbakeren van je baby, het is een eeuwenoud gebruik en wordt nog steeds aangeraden bij baby’s die huilbuien hebben en moeilijk in slaap komen. Maar wat is inbakeren, waarom zou je het doen en wat is de handigste manier van je baby inbakeren? In deze blog lees je meer over het inbakeren.

Wat is inbakeren nou eigenlijk?

Vele ouders hebben er mee te maken, de huilbuien van baby’s zonder dat je precies weet wat er aan de hand is. Één van de manieren om je kind meer tot rust te laten komen is door je baby in te bakeren. Bij het inbakeren van je baby wikkel je je baby in een doek of slaapzak, waardoor de armpjes van de baby tegen het lichaam aan liggen en niet kunnen bewegen.

Waarom inbakeren?

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s veel baat hebben bij rust en regelmaat. Pasgeboren baby’s ontspannen niet automatisch als ze moe zijn. Ze blijven hun armpjes continu gebruiken. Het inbakeren van een baby vermindert de beweeglijkheid en daardoor de prikkels die het kind zichzelf geeft. Het verminderen van de bewegingsvrijheid voelt ook extra veilig voor de baby; in de krappe baarmoeder had de baby namelijk ook weinig bewegingsruimte! Doordat hij/zij minder kan bewegen, wordt de baby rustiger en zal het eerder in slaap vallen.

Hoe baby inbakeren?

In principe is het inbakeren van een baby vrij eenvoudig. Er bestaan verschillende manieren van inbakeren: traditioneel in doeken wikkelen, met speciale inbakerdoeken of in inbakerslaapzakken. Uiteraard kun je zelf kiezen wat je het fijnste vindt.

Je kunt je baby heel makkelijk inbakeren met een grote hydrofiele luier (voor jonge baby’s). Voor beginners – dit moet je doen:

1. Vouw de hydrofiele luier uit.
2. Pak een punt en stop deze naar binnen en leg de baby met het hoofdje boven de punt.
3. Leg het rechterarmpje* naar beneden. Pak de rechterpunt van de hydrofiele luier en trek deze strak over het armpje en de buik heen en stop de punt achter het ruggetje.
4. Doe bij de linkerkant hetzelfde.
5. Verzeker je ervan dat de kin van de baby vrij is, zodat je kind goed adem kan halen. Zo is je kind ingebakerd! * Natuurlijk kan je ook met de linkerarm beginnen, net wat makkelijker voor je is!

Klaar om je baby in te bakeren na een warme Float en Shantala sessie?