Het zicht van een baby

by in Algemeen, Rotterdam 18 juli 2022

Een pasgeboren baby ziet de wereld om zich heen heel anders dan jou. Ze kunnen nog maar beperkt zien. Wat zien ze precies? Welke vormen en kleuren kunnen ze zien? Lees hier meer over in deze blog.

Kleuren

Een baby neemt vooral licht, beweging en vorm waar. De oogjes zijn erg gevoelig voor lichtprikkels en zodra hij zo’n prikkel krijgt opent hij zijn ogen. Daarnaast draaien baby’s vaak graag naar het licht toe. Wat betreft kleuren ziet hij nog niet echt veel. Het is vooral zwart-wit wat hij ziet. Hij ziet wel het verschil in kleuren, waardoor het beeld bestaat uit grijstonen.

Waarom ziet jouw baby nog geen kleuren? Naast dat de kegeltjes nog ontbreken, is er nog een reden, namelijk de hersenen van jouw kleine. Die kunnen nog geen kleur registreren. Zodra de hersencellen, die zorgen voor het gezichtsvermogen, verder gaan rijpen en de kegeltjes zich ontwikkelen, gaat jouw baby keuren echt als kleur zien. Dit kan best snel gaan! Vanaf week 4 tot 6 begint hij de basiskleuren te onderscheiden. Als eerst kan hij rood zien en kort daarna geel en groen. Blauw is een wat lastigere kleur, die hij wat langer als zwartachtig zal blijven zien.

Contrast

Je baby vindt contrasten erg fijn. Dat is ook niet zo gek als je vooral zwart wit tinten ziet. Hoe sterker het contrast, hoe beter. Dat verklaart ook waarom baby’s vaak net boven je ogen kijken in plaats van in je ogen. Ze kijken naar je wenkbrauwen en haargrens, omdat daar het duidelijkste contrast is! Jouw baby herkent jou dus ook nog niet om je uiterlijk, maar meer om je geur, hartslag, stem, manier van aanraken, etc.

Wazig

Naast dat hij nog geen echte kleuren kan zien, is het ook een behoorlijk wazige wereld voor hem. Alles op een afstand van 20-30 centimeter kan je baby scherp zien, maar alles daaromheen is één wazige bedoeling. De afstand van 20-30 centimeter is precies een mooie afstand, aangezien jij hem op die afstand vasthoudt en voedt. Zodra jouw baby 11 a 12 maanden oud is, kan hij net zo goed zien als een volwassen persoon. Niets is meer veilig en ieder pluisje of dingetje moet gepakt worden ????

Tips om het zicht van je baby te stimuleren

  • Oefen het volgen met de ogen. Kijk hem van dichtbij aan en ga langzaam met je gezicht heen en weer. Hij zal zijn best doen om je te volgen!
  • Loop pratend door de kamer. Zo heeft hij ook een leuke uitdaging om je te blijven volgen.
  • Loop met hem door het huis en vertel wat je allemaal ziet en wat je tegenkomt.
  • Felle kleuren. Gebruik voor bijvoorbeeld speelgoed en boekjes felle kleuren, zodat hij deze makkelijker kan zien dan bijvoorbeeld pasteltinten (ook al zien die eer mooier uit in je interieur ????).
  • Versterk de visuele band.

Wist je dat onze Shantala babymassage ook de band versterkt tussen ouder en kind. De kleine ligt aan het begin van de massage op zijn rug en kan goed naar jou kijken, terwijl je hem heerlijk masseert! Je kan de massage los boeken, maar ook in combinatie met een heerlijke Floatsessie ????