Het coronavirus en borstvoeding

by in Algemeen 6 april 2020

Het is natuurlijk al een gekke en onzekere tijd. Maar wanneer je pas moeder bent geworden, ben je natuurlijk extra beschermend naar je kleine toe. Maar hoe pak je dit het beste aan?

De standaard maatregelen die het RIVM heeft opgelegd gelden natuurlijk ook voor jou. Denk bijvoorbeeld aan zoveel mogelijk thuis blijven, 1,5 meter afstand houden tot anderen houden en vaak handen wassen en desinfecteren. Op deze manier verklein je de kans dat je ziek wordt.

Over baby’s en corona zijn nog veel onduidelijkheden. Veel onderzoeken beweren dat kinderen, waaronder ook baby’s minder vatbaar zijn voor het virus. Maar omdat dit nog niet vast staat is het voor je baby extra belangrijk om je aan de maatregelen te houden.

Maar wat nou als ik besmet raak met het coronavirus?

Voor jezelf is dit natuurlijk een vervelende situatie. Vooral wanneer je er erg ziek van wordt. Het is begrijpelijk dat je dan direct afstand wil houden van je baby, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Vooral niet als je borstvoeding geeft en er hierdoor er mee zou stoppen. Eén van de grootste voordelen van het geven van borstvoeding is dat het op verschillende manieren bescherming biedt tegen luchtweginfecties. Moeders die zijn blootgesteld aan het virus gaan antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken die via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. Hierdoor is er minder kans dat de baby ziek wordt. Mochten moeder en baby toch gescheiden worden, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname, dan kan moeder geholpen worden om haar melkproductie in stand te houden door af te kolven. Acuut stoppen met borstvoeding verhoogt het risico op borstontsteking.

Wanneer een moeder daadwerkelijk besmet is geraakt met het coronavirus en de moeder blijft borstvoeding geven, is dit natuurlijk geen garantie dat je baby niet ziek kan worden. Ook hierbij zal er extra op hygiëne gelet moeten worden. Denk aan handen wassen en het dragen van een beschermend mondkapje.

Voor meer informatie over het coronavirus voor ouders, bekijk de site van Unicef of La Leche League.