Hechting tussen ouder en kind

by in Algemeen, Rotterdam, Shantala babymassage 27 juni 2022

De hechtingsband tussen een kind en zijn ouders ontstaat al tijdens de zwangerschap. De belangrijkste basis hiervan is in het eerste levensjaar gelegd. Waarom is de hechting zo belangrijk? Hoe bouw je een hechte band op met jouw kleine? Dat gaan we bespreken in deze blog! Lees je mee?

Hechting tijdens de Zwangerschap

Zoals hierboven al benoemd, begint de hechting al tijdens je zwangerschap. Je kindje zal in de loop van de zwangerschap contact met je zoeken door bijvoorbeeld te schoppen of door te reageren op je stem. De geluiden van je hart en organen geven je baby een veilig gevoel. Alle positieve momenten voelt je baby, maar ook zeker de momenten dat je gespannen of gestrest bent. Op deze momenten komen er namelijk hormonen vrij en deze zorgen voor een lichamelijke reactie bij je baby. Als jij op gespannen momenten contact maakt met je kindje, zorgt het ervoor dat hij zich weer veiliger voelt.

Hechting na de geboorte

In de eerste maanden van zijn leven gebeurt er al veel op het gebied van hechten. Je zal het misschien niet zo specifiek doorhebben, maar onder andere door huilen, lachen, brabbelen, grijpen, zuigen en volgen met de ogen is hij al bezig met het hechten. De eerste weken probeert hij nog met iedereen contact te krijgen, maar richting de 3 maanden begint hij voorkeur te ontwikkelen voor een bepaald aantal personen in zijn omgeving. Vanaf dan zal het echte hechtingsgedrag ook voornamelijk bij deze mensen worden doorgezet.

Vanaf de 5 a 6 maanden begint hij zich echt bewust te hechten aan de personen in zijn directe omgeving. Één persoon komt hier vaak centraal te staan. Om te zorgen voor een goede hechting is het belangrijk dat er niet te veel verschillende personen voor hem zorgen. Alleen het aanwezig zijn of hem verzorgen is niet voldoende om te hechten. Hij hecht zich aan de mensen die goed reageren op zijn behoeftes en de continuïteit van de relatie. Dat is belangrijker dan veel tijd door te brengen met hem. Door te reageren op zijn behoeftes leert hij te vertrouwen op de omgeving.

Rond de 7 a 8 maanden gaat hij wat meer eenkennig worden en kan hij wat verlatingsangst gaan vertonen. Dit is een duidelijk teken dat ze zich aan een paar mensen erg gehecht hebben.

Meestal rond de 8 a 9 maanden is de kritieke fase voor de hechting afgesloten. Uiteraard blijft de hechting nog wel toenemen. Tot anderhalf / twee jaar kan hij nog veel moeite hebben om weg te zijn van de personen waaraan hij gehecht is.

Tips voor een veilige hechting

  • Breng veel tijd met jouw kleine door. Door fysiek contact voelt hij zich veilig.
  • Vertel aan hem wat je doet
  • Reageer op zijn behoeftes
  • Ga niet stiekem weg, maar neem altijd afscheid
  • Benoem de reacties en emoties die je ziet bij hem
  • Knuffelen en huid-op-huid contact met hem
  • Geef hem de ruimte
  • Maak oogcontact met hem

Hoe kan De Baby Spa helpen bij hechting tussen ouder en kind

Zodra jouw kleine geboren is, wil je niets liever dan als kersvers, trots gezinnetje de hort op. Je wilt hem het liefst aan iedereen laten zien! Maar helaas kan je vaak nog niet zo veel dingen doen als je baby zo jong is. De Baby Spa daarentegen is een erg leuk uitje waar jullie alle 3 optimaal van kunnen genieten! De kleine is heerlijk aan het Floaten terwijl jullie toekijken hoe hij intens aan het genieten is en vervolgens starten jullie met de Shantala babymassage. Op dit punt van het arrangement wordt de band tussen ouder en kind versterkt. Deze massage is een ritmische massage afkomstig uit India en staat erom bekend dat het een fijne manier is waarbij de band tussen ouder en kind versterkt wordt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *