De vaccinaties van jouw baby

by in Algemeen 29 augustus 2022

Zodra jouw kleine geboren is, komen er genoeg dingen op je pad wat je moet regelen en waar je allemaal rekening mee moet houden. Zo ook de vaccinaties van jouw kleine. Het zijn er aardig wat en iedere prik weer voor iets anders. In deze blog vind je onder andere een vaccinatieschema en lees je waar alle vaccinaties goed voor zijn.

Welke vaccinaties krijgt jouw baby allemaal?

In het eerste levensjaar van jouw kindje wordt je geadviseerd om je baby te laten vaccineren tegen DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio), hib-ziekte, hepatitis B en pneumokokkenziekte. Deze vaccinaties zijn onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en krijg je gratis aangeboden door de overheid. Als je kindje ongeveer 4 weken oud is, zal je hier een uitnodiging voor ontvangen. Het vaccineren van jouw baby is een vrijwillige keus die je altijd zelf mag maken, maar uiteraard wordt het wel sterk aangeraden.

Wat houden de vaccinaties in?

De namen van de vaccinaties heb je ongetwijfeld al vaak zat voorbij horen komen, maar om welke ziektes en/of infecties gaat het nu eigenlijk en wat houden ze in?

  • Difterie. Een zeer besmettelijke infectie met een bacterie die overgedragen kan worden via hoesten of door aanraken.
  • Kinkhoest. Een ziekte van de keel, neus en longen door een bacterie. Bij kinkhoest kan verkoudheid en een nare hoest komen kijken.
  • Tetanus. Een bacterie die het lichaam binnen kan komen via een wond. Mensen kunnen elkaar niet besmetten.
  • Polio. Ook bekend als kinderverlamming. Het kan overgedragen worden door besmet voedsel, mens op mens, besmette ontlasting of besmet water. De infectie kan uiteindelijk zorgen voor verlamming.
  • Hib. Een bacterie die bij bijna alle mensen af en toe in de neusholte voorkomt. Bij jonge kinderen kan het leiding tot ernstige ontstekingen.
  • Hepatitis B. Een ontsteking van de lever door een virus.
  • Pneumokokkenziekte. Kan longontsteking, oor- of bijholte ontsteking veroorzaken. Hoe

verder de bacterie in je lichaam komt, hoe ernstiger de ontstekingen kunnen worden.

Wil je meer te weten komen over alles wat betreft vaccineren? Of wil je het vaccinatieschema bekijken? Klik dan hier.

De Baby Spa na vaccinaties

Als jouw baby 72 uur of korter geleden gevaccineerd is, mag helaas niet deelnemen aan een Floatsessie bij De Baby Spa. Dit geldt overigens ook voor een baby met griep, hoest, koorts of een virusinfectie. We hebben natuurlijk de hele dag door kleine, kwetsbare baby’tjes in de spa waarbij we geen risico willen lopen dat ze iets van een infectie oplopen. We maken altijd alles goed schoon na iedere sessie, maar toch nemen we hierbij liever het zekere voor het onzekere. Daarnaast kunnen de kleintjes ook niet het optimale uit hun sessie halen als ze zelf niet fit zijn. Daarom vragen wij dan altijd iets langer te wachten totdat je baby weer de oude is ????