De ontwikkeling van jouw baby: 5 – 9 maanden

by in Algemeen, Rotterdam 29 november 2021

Wat gaat de tijd toch hard hè! Jouw kleine is alweer heel wat maanden op deze wereld en ook deze keer genoeg interessante dingen om te lezen. Waar is jouw kleine deze periode allemaal mee bezig en wat is hij aan het leren? Lees vooral lekker verder!

Jouw baby 5 maanden oud

Je baby leert steeds langer zijn rug en nek recht te houden. Kan hij al een beetje rechtop zitten? Dan kun je hem omringen met kussens en op een deken laten zitten, zodat hij kan oefenen om te blijven zitten. Als hij dan omvalt, valt hij gelukkig zacht ???? Uiteraard moet je er wel bij blijven, want veiligheid boven alles! Ook kan jouw kleine vanaf deze maand heerlijk gaan schaterlachen. Wat is er nou leuker dan zo’n vrolijke baby te zien (en horen) lachen?!

Vanaf deze maand slaapt je baby gemiddeld 14 tot 15 uur per dag, alleen de verhouden van overdag en ’s nachts gaat veranderen. Hij slaapt 11 uren in de nacht en verdeelt de andere 3 – 4 uur nog maar over 2 à 3 dutjes overdag.

Jouw baby 6 maanden oud

Vanaf 6 maanden heeft jouw kleine vaste voeding nodig naast borst- of kunstvoeding. Het voedingsschema wordt dus aangepast. De meeste baby’s van deze leeftijd krijgen vijf voedingen per dag. Op deze pagina van ouders van nu staat een overzichtelijk voedingsschema voor jouw kleine.

Misschien heb je het gevoel dat je niet meer toekomt aan je me-time. Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld maar 32 minuten me-time per dag hebben… Ervaar jij dit ook zo? Niet zo gek, op het moment dat je thuis bent draait alles om het zorgen voor jouw kleine. Vergeet die me-time niet in te lassen af en toe. Vind je dat lastig? In deze blog hebben we wat handige tips staan voor kersverse ouders!

Jouw baby 7 maanden oud

Uiteraard doet iedere baby alles op zijn eigen tijd en tempo, wat natuurlijk helemaal prima is. Rondom deze periode kan de ontwikkeling van verschillende baby’s erg verschillen. De een probeert al te staan, waar de ander pas net kan zitten. Wel zijn ze allemaal erg alert rondom deze periode! Hij gaat mensen nadoen en ‘napraten’.

Jouw baby 8 maanden oud

Bij de 8 maandjes gaat jouw baby echt een eigen karaktertje ontwikkelen. Hij ontdekt de wereld tijdens het kruipen/tijgeren of misschien al met behulp van een paar stapjes. Ook verlatingsangst komt deze maand om de hoek kijken. Waar hij voorheen naar iedereen lachte en op iedereen zijn schoot zat, is er een grote kans dat hij nu éénkennig gaat worden. Alleen nog maar bij papa of mama. Het kan schattig zijn, maar ook erg vermoeiend. Weet dat het vanzelf weer overgaat en neem je kleine wel serieus. Troost hem bijvoorbeeld als hij bang is.

Jouw baby 9 maanden oud 

Eindelijk ga je een kusje terugkrijgen van jouw kindje. Hij buigt zijn hoofd naar de jouwe en geeft een soort kopje als een kat, soms zelfs met de mond open. Het begint al aardig op een goede kus te lijken ???? Ook gaat jouw baby dingen in categorieën leren te plaatsen. Speelgoed, dieren, meubels en etenswaren. Je kan dit stimuleren door met jouw baby op pad te gaan en de voorwerpen die je kind vaak ziet te benoemen; stoel, poes, tafel.

Genoeg te doen en te leren voor jouw kleine dus in deze periode! Je wordt weer lekker aan het werk gezet ???? Heb plezier in het aanleren van deze dingen aan jouw kleine. Geniet van de groei en ontwikkeling die hij doorgaat Volgende week de laatste ontwikkelingsfase; 10 – 12 maanden. Tot volgende week ????