De ontwikkeling van jouw baby: 2 – 4 maanden

by in Algemeen, Rotterdam 22 november 2021

Je baby gaat in deze periode zijn spiertjes gebruiken, steekt van alles in zijn mond, kan misschien al van zijn zij naar zijn buik draaien en gaat steeds meer nieuwe geluidjes maken. Misschien komen zelfs de eerste tandjes al door bij jouw kleine!

Jouw baby 2 maanden oud

Vanaf deze maand leert hij zijn hoofdje steeds beter in balans te houden en zijn nekje wordt ook steeds sterker. Waarschijnlijk kan jouw baby ook al een speeltje vastgrijpen als je het in zijn handje legt en helaas hoort daarbij dat alles rechtstreeks naar of zelfs in de mond verdwijnt 😉 Hij begint een beetje te brabbelen en hoe meer jij tegen je kleine praat, hoe meer hij terug lijkt te gaan praten. Hij sabbelt ook lekker op van alles, maar zijn handjes blijven toch wel de favoriet. Maakt je baby smakgeluidjes? Dan zou het kunnen dat hij honger heeft. Benieuwd wat alle symptomen en bewegingen van jouw baby betekenen? Lees dan eens deze blog!

Het is belangrijk voor jouw baby om de spiertjes te trainen. Dit is eigenlijk hetzelfde als spelen voor jouw baby. Je kan hem bijvoorbeeld op een kleed leggen op zijn buik en er zelf bij gaan zitten en wat ‘spelletjes’ met hem doen. Zo traint hij zijn nekspieren. Ook kan je in de box wat zachte speeltjes om hem heen leggen, zodat hij steeds beter kan leren grijpen.

Jouw baby 3 maanden oud

Op deze leeftijd kan jouw baby zich steeds meer zelf vermaken met zijn eigen handjes en voetjes. Het sabbelen is nog steeds van de partij in deze periode en zal ook nog wel eventjes duren. De kleine begint nu te wennen aan zijn omgeving en is nog volop op ontdekkingsreis. Hij gaat steeds bewuster bewegen; Hij wilt een bepaald speeltje grijpen of probeert zijn hoofdje naar de juiste richting te draaien. Zijn nekspieren zijn een stuk steviger en hij volgt je als je langsloopt.

De oog-handcoördinatie wordt ontwikkeld in deze periode. Zodra jij een speeltje laat zijn kan hij nog moeilijk inschatten of hij hier wel of niet bij kan, maar laat hem maar lekker onderzoeken en uitproberen. Zijn karaktertje komt ook steeds meer naar voren. Kan jij al zeggen of jouw baby een pittig karakter heeft of dat hij juist wat rustiger is?

De speeltjes met geluidjes zijn erg leuk, een belletje, knisperboekje of een rammelaar. Geef hem één speeltje tegelijk zodat hij zich daar goed op kan focussen. Ze kunnen zich namelijk nog maar concentreren op één ding tegelijk.

Jouw baby 4 maanden oud

Misschien dat in deze maand al een eerste tandje van jouw baby door gaat komen. De eerste tandjes kunnen doorkomen tussen de 4 en 7 maanden en zal doorgaan totdat ze 3 jaar oud zijn. Meestal verloopt dit proces volgens een vast schema. Bij 24baby hebben ze een hele handige blog hierover geschreven!

Hij gaat steeds meer nieuwe geluidjes maken en het grappige is dat allle baby’s rond deze leeftijd dezelfde ‘taal’ spreken. Ze proberen dus (nog) niet om ons, volwassenen, na te praten. Jouw stem is belangrijker voor je baby, dan de exacte woorden die jij tegen hem zegt. Ook het gebruiken van simpele woorden heeft nu nog geen toegevoegde waarde. Zolang jij het op een lieve en leuke manier vertelt, zal hij ieder verhaal interessant vinden haha! Zodra je hem een kusje geeft of iets tegen hem hebt gezegd, geef hem dan even de tijd om te reageren en draai niet gelijk weg of ga niet gelijk weer door met waar je mee bezig was.

Zoals je leest ook deze maanden weer genoeg nieuwe dingen waar jouw baby mee ‘aan de slag’ gaat en aan het ontdekken is. Geniet ervan, want voor je het weet kunnen ze al lopen! 😉