De eerste tandjes van jouw baby

by in Algemeen, Rotterdam 20 december 2021

In het eerste jaar van jouw baby gaat het van mijlpaal naar mijlpaal. Stap voor stap gaat hij steeds meer begrijpen, leren en doen. Ook het moment dat de eerste tandjes doorkomen is een mijlpaal. Ook kan er wat stress bij komen kijken, aangezien jouw kleine er best wat last van kan hebben. In deze blog vertel ik meer over wanneer je het een beetje kan verwachten, hoe je het kan herkennen en hoe je er het beste mee om kan gaan.

Wanneer komen de eerste tandjes door?

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandje(s) tussen de 4 en 7 maanden. Uiteraard is dit een inschatting en kan het bij de ene baby wat eerder zijn en bij de andere weer wat later, maar gemiddeld komt het rond de 6 maanden. Dit zijn natuurlijk nog maar de eerste tandjes. Het hele proces van het doorkomen van kiezen en tanden gaat door tot de leeftijd van ongeveer 3 jaar. Dan hebben de meeste kindjes hun melkgebit.

De symptomen van de eerste tandjes die doorkomen

Zoals ik eerder al noemde kan het wat stress opleveren, omdat het vaak samen gaat met wat ongemakken voor jouw kleine. Niet zo gek als je bedenkt dat er een grote druk op het tandvlees komt te staan. Zowel de duur van het doorkomen als de pijn en/of klachten die een baby hierbij kan krijgen, verschillen per baby. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van doorkomende tandjes’

 • Kwijlen
 • Huilerig en prikkelbaar zijn
 • Gezwollen tandvlees (een klein tandje of knobbeltje tandvlees)
 • Op alles bijten, kauwen en zuigen
 • Wrijven over wangen en trekken aan oren
 • Onrustig slapen
 • Niet willen eten

Als een tand eenmaal doorgekomen is, verdwijnen deze klachten vaak weer vrij snel. Maar zodra er weer een nieuwe tand doorheen wilt komen, kan het weer van vooraf aan beginnen.

Tips bij doorkomende tandjes

Helaas is het een fase die je ook even door moet en die uiteraard niet geheel onbelangrijk is! Maar om je een beetje te helpen, hier wat tips om de klachten iets te verminderen;

 • Geef je baby iets om op te bijten (bijvoorbeeld een speciale bijtring). Zo krijgt hij namelijk tegendruk en dit vermindert de pijnlijke druk van de doorkomende tandjes.
 • Masseer het tandvlees van je baby. Wrijf voorzichtig over het tandvlees met je vinger. Uiteraard eerst goed je handen wassen!
 • Geef je baby wat kouds te eten of drinken. Yoghurt of koud water. Dit koelt het tandvlees en verlicht zo een beetje de pijn.
 • Gebruik een zalfje voor klachten bij doorkomende tanden. Bijvoorbeeld een lidocaïne gel heeft een plaatselijke, pijnstillende werking. Dit breng je aan met een wattenstaafje op de pijnlijke kaak.
 • Geef net nog een beetje maar liefde en aandacht ???? Het is nou eenmaal een minder fijne periode voor je baby, dus dan mag hij net even wat meer verwend en vertroeteld worden dan normaal. En eerlijk is eerlijk; kroelen met je baby vindt niemand erg!

De Baby Spa tijdens het doorkomen van tandjes

Inmiddels is denk ik wel bekend dat De Baby Spa niet alleen leuk is als gezinsuitje of leuk voor de schattige foto’s die je er kan maken. Maar ook zeker voor fysieke ongemakken (zoals deze) kan De Baby Spa net dat ene beetje helpen. Hij kan heerlijk even ontspannen tijdens het floaten in het verwarmde bubbelbadje en daarna nog die heerlijk Shantala babymassage die jij zelf gaat geven. Je kleine zal er van genieten en daarna behoorlijk moe zijn, waardoor hij heerlijk zal gaan slapen! Dus kom lekker langs en genieten, zodat je kleine daarna heerlijk relaxed zal zijn ????