Tips Buikkrampjes Baby

by in Algemeen 28 september 2020

Dat een bezoek aan onze baby spa lichamelijke voordelen mee brengt voor jouw kleintje is voor vele natuurlijk geen verrassing. Naast ontspanning kan een bezoek ook het slaapritme verbeteren en de spieren, longen en het hart bevorderen. Maar daarnaast heeft het ook een positief effect op de spijsvertering en daardoor een vermindering op krampjes. Door de bewegingen in het water komt de spijsvertering op gang. In combinatie met de tegendruk van het water helpt dit ook weer krampjes tegen te gaan.

Wanneer zijn baby krampjes het ergst?

Veel baby’s hebben last van krampjes. Wanneer je baby last heeft van buikkrampjes worden de spieren in de darmwand samen getrokken. Dit begint vaak na of al tijdens het geven van de voeding. Deze krampjes zijn erg vervelend voor je kleine en hierdoor gaat hij/zij vaak huilen. De baby krampjes kunnen in de avond of nacht ook opspelen. Dit kan dan zorgen voor slapeloze nachten.

Baby krampjes komen het meest voor vanaf de leeftijd van 6 weken en na een maand of 4 neemt het vaak weer af.

Oorzaak buikkrampjes baby

De darmpjes van de baby moeten nog wennen aan de echte voeding die het nu moet verteren. Zij worden de eerste paar weken/maanden enorm aan de slag gezet en dat kan zorgen voor krampjes. Vooral wanneer er bij het drinken veel lucht mee komt kan dit zorgen voor krampjes omdat de darmen moeite hebben om de overtollige lucht kwijt te raken.

Daarnaast zijn er afhankelijk van of je borst- of flesvoeding geeft een aantal dingen waar je op kunt letten.

Bij borstvoeding: Er kunnen bepaalde stoffen in jouw voeding zitten die de darmen van jouw kleine nog niet goed kunnen verdagen en verteren. Let daarom dus op je voeding wanneer je borstvoeding geeft. Denk aan: koolsoorten, ui, paprika en dranken met koolzuur.

Bij flesvoeding: Neem de tijd om jouw baby de fles te geven. Je baby mag er gerust 15-20 minuten over doen om het flesje leeg te drinken. Is hij/zij sneller las dan tussendoor pauzes in. Zo voorkom je dat jou kleine veel lucht mee naar binnen slokt.

Darmkrampjes herkennen

Wanneer je kleine vlak na of tijdens het eten begint te huilen komt het vaak door darmkrampjes. Je kunt darmkrampjes herkennen aan:

 • Winderigheid
 • Gebalde vuisten
 • Trappelen met voetjes
 • Spanning in lichaam
 • Hard en veel huilen
 • Overstrekken

Baby Krampjes tips

 • Warmte
  Een warm badje of een warmtekompres zoals een kersenpittenzakje kan helpen te ontspannen. Dit verzacht te pijn.
 • Zorgen voor afleiding
  Leid jouw baby af met geluiden of bewegingen. Denk aan het zingen van een liedje of maak een ritje in de auto. De ritmische bewegingen kunnen zorgen voor ontspanning.
 • Fietsbewegingen maken
  Maak fietsbewegingen met de beentjes in de lucht. Hierdoor kan je kleine windjes laten en dit werkt ontspannend.
 • Draagzak
  Neem jouw baby in een draagzak tegen je borst. Dit geeft rust door jouw warmte en het kloppen van je hart. Daarnaast ligt je kleine dan direct in een ronde houding en dit vinden ze vaak prettig.
 • Masseren van het buikje
  Een fijne babymassage kan verlichting geven voor de krampjes. Maak dan zachtjes ronddraaiende bewegingen over het buikje.

  Tijdens onze Shantala Babymassage leggen wij je precies uit hoe je het best een volledige lichaamsmassage kunt geven aan jouw kleine. Wij nemen je stap voor stap mee in de bewegingen en doen deze voor op een pop. Daarnaast vertellen we natuurlijk ook welke beweging waar goed voor is en waarbij dit kan helpen.

Heb jij ook een baby met krampjes?

Babykrampjes zullen voor veel ouders een herkenbaar probleem blijven. Wil jij jouw kleine heerlijk helpen te ontspannen tijdens deze periode? Boek dan eens een Float & Massage arrangement bij De Baby Spa.

Een fijne floatsessie in het warme water zorgt er niet alleen voor dat de baby even heerlijk kan ontspannen, maar daarnaast brengt het ook de spijsvertering op gang. De babymassage bevorderd dit alleen maar en zorgt ervoor dat je kleine nog meer tot rust komt. Vaak kunnen baby’s na een bezoek aan de baby spa heerlijk slapen en gaan zij een ontspannen dag/nacht tegemoet.