Alles over speentjes voor je baby

by in Algemeen 28 november 2022

Een speentje kan alle drama als sneeuw voor de zon laten verdwijnen of juist voor extra problemen zorgen. Waar is een speentje eigenlijk goed voor en hoe lang mag je een speen gebruiken?

De voordelen

Wist je dat een speentje voor je baby niet perse nodig is? De kans is klein maar mocht je baby er dus niet naar ‘vragen’ begin er dan vooral niet mee! Op langere termijn kan het juist voordelig zijn. Baby’s die nooit een speen hebben gehad worden er niet afhankelijk van en hoeven het dus ook later niet af te leren later. Meestal hebben ze dan een doekje of knuffel om zich mee te troosten. Hoewel het niet perse nodig is heeft het ook wel weer zijn voordelen voor je baby om er wel een te gebruiken:

  • Het werkt rustgevend.
  • Bij pasgeboren baby’s stimuleert het gebruik van een speen het zuigreflex zodat ze beter   melk kunnen drinken.
  • Het is beter dan op de duim zuigen omdat het minder druk uitoefent op de kaken.
  • Het bevredigt de zuigbehoefte
  • Voor de ouders is het soms echt onmisbaar. Al die vervelende momenten in de supermarkt zijn zo opgelost met een speentje!

Soorten speentjes

Voor elke leeftijdsfase is er een geschikt speentje. Zo heb je ronde/symmetrische spenen en orthodontische spenen. Let erop om de speen om de 4 tot 6 weken te vervangen, want na verloop van tijd zul je scheurtjes en bijtsporen aan gaan treffen. Dan is het dus tijd voor een nieuwe!

Rond/symmetrisch speentje

Als je borstvoeding geeft voelt de ronde/symmetrische speen heel natuurlijk aan voor je baby. Het zuiggedeelte heeft een tepelvormige vorm waardoor je baby hem snel zal herkennen en accepteren!

Volgens tandartsen is de orthodontische speen de meest tandvriendelijke speen voor je kindje. er zit een bolle en een platte kant aan. Deze stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.

Nu denk je misschien leuk maar hoe zorg ik ervoor dat mijn kindje zijn speen gebruikt? Nou dat verschilt heel erg per baby. De ene baby is meteen blij als je er een tevoorschijn tovert. Terwijl de ander er niks van moet hebben. Wat doe je dan?

  • Bied het aan als je baby in een rustige toestand is in plaats van meteen op het moment dat hij overstuur is en je snel een speen in zijn mond wilt stoppen.
  • Geef het aan je baby als hij is ingewikkeld of ingebakerd. Hierdoor kan hij het speentje niet wegslaan.
  • Probeer verschillende spenen uit. De ene speen zal je baby eerder accepteren dan een andere.

Bouw het optijd af

Bij baby’s is er soms kans dat door veel speengebruik hun tandjes verkeerd komen te groeien. Zorg er daarom voor dat je ruim voordat de tandjes doorkomen stopt met het speentje. Dit is meestal rond de 18e maand. Probeer de speen sowieso ook niet de hele dag door te gebruiken maar alleen wanneer het echt nodig is. Je baby zal het misschien erg lastig vinden om die speen uit zijn leven te verbannen. Je kan bijvoorbeeld proberen met je kindje naar de speelgoedwinkel te gaan. Laat je kindje dan betalen met zijn speentje. Hij heeft hem dan zelf weggegeven en krijgt er nu iets leuks voor in de plaats! Of je laat je kindje de speen aan een baby in de buurt geven en verteld erbij dat deze baby de speen veel meer nodig heeft dan je kindje zelf. Je kind zal zich hierdoor vast en zeker trots voelen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *