Verlatingsangst en Eenkennigheid

by in Babyfloat, Shantala babymassage 14 augustus 2023

Gaat je baby ineens huilen als je weggaat, dan kan dit een teken van verlatingsangst zijn. Dit kan erg moeilijk zijn voor de ouders als voor de baby. Je weet niet hoe dit ineens zo kan zijn. Lees in deze blog meer over wat het eigenlijk is en hoe je ermee om kan gaan.

Wat is verlatingsangst en eenkennigheid?

Verlatingsangst bij je baby betekent dat hij bang is en dat je hem verlaat en niet meer terug komt. Eenkennigheid is dat je baby zich hecht op een of twee personen. Je baby leert het verschil te zien tussen vreemden en bekenden. Je baby gaat zich dan verbonden voelen met de personen die hij het meest vertrouwd. Maar geen zorgen dit zijn normale stappen in de emotionele ontwikkeling van je baby.

Vanaf wanneer heeft je baby verlatingsangst en eenkennigheid?

Je baby kan vanaf zes maanden een teken geven van verlatingsangst en eenkennigheid. Bij sommige baby’s kan dit al eerder voorkomen, het verschilt per baby. Meestal hebben de baby’s er het meest last van rond de acht en achttien maanden. Je baby kan elke dag in een andere fase zitten, dit omdat hij een grote mentale sprong maakt. Je baby gaat ineens dingen begrijpen dat je weg kan gaan terwijl hij niet weet of je dan nog terug komt.

Hoe ga je om met de verlatingsangst en eenkennigheid?

Verlatingsangst zijn natuurlijk grote stappen in de ontwikkeling van je baby. hoe moeilijk het ook is voor jou en je baby, je hoeft je er geen zorgen over te maken. Het zijn juist belangrijke stappen die je baby maakt. Verlatingsangst en eenkennigheid gaan meestal vanzelf over. Hier staan wat puntjes onder hoe je er zo goed mogelijk mee om kan gaan!

  • Geef je baby de tijd en de ruimte om te wennen.
  • Zorg voor een vertrouwde omgeving
  • Speel met je baby, ga bijvoorbeeld kiekeboe spelen. Zo weet je baby dat je er nog bent.
  • Volg een ritueel, breng je baby wekelijks naar opa en oma, oppas of een kinderopvang. Geef dan een knuffel en kus en ga dan gelijk weg. Zo blijft je baby niet te lang bij je hangen en is dan gelijk in de armen van een ander.
  • Praat ook tegen je baby, als je weggaat, wat je dan gaat doen en dat je terug komt.
  • Ga je even naar een andere kamer? Leg je baby dan op een veilige plek en blijf tegen hem praten of zingen. Dan weet je baby dat hij niet alleen is.

De Baby spa

Wil je toch even een momentje samen met je baby? Kom dan langs voor een heerlijke baby float en shantala sessie. Je baby mag hier tot 12 maanden komen genieten van een lekker warm bubbelbad en daarna nog eens een shantala massage die de ouders zelf geven.