Oefenhapjes met jouw baby

by in Algemeen 22 januari 2024

Het eerste jaar van je baby zit vol met verschillende mijlpalen, zo ook de (oefen)hapjes. Een leuk moment waarbij je de camera in de aanslag moet hebben, want er kunnen nog wel eens leuke gezichten door ontstaan ???? In deze blog vertellen we je wanneer je het beste kan beginnen met deze oefenhapjes en wat je je kleine het beste als eerste kan geven. Lees je mee?

Wanneer beginnen met oefenhapjes baby?

Als jouw baby tussen de 4 en 6 maanden oud is mag je beginnen met de oefenhapjes. Begin niet eerder dan 4 maanden, maar ook niet later dan 6 maanden met de eerste hapjes. Je merkt vaak wel aan je baby zodra hij er klaar voor is. Is jouw baby veel aan het smakken? Kijkt hij het eten uit je mond zodra jij zit te eten? Dan kan het goed zijn dat hij helemaal klaar is voor zijn eerste hapjes vast voedsel! Zorg wel bij deze hapjes dat hij goed recht op zit zodat hij goed kan slikken. Tussen de 4 en 6 maanden is het echt alleen nog wennen aan de smaken en het eten van vast voedsel van een lepel. Dus het is nog niet de bedoeling dat je kleine minder melk gaat drinken en de hapjes als vervanging gaat zien. Dit komt past als je kleine wat ouder is. Dus gaat jouw baby minder drinken? Geef dan wat minder hapjes, zodat hij wel nog genoeg honger heeft voor zijn fles.

Wat geef ik mijn baby als eerste oefenhapje?

Het is voor je baby wel zo fijn om zoete smaken als eerst te krijgen. Beeld je eens in dat je altijd zoete melk drinkt en ineens vast voedsel krijgt. Dat is al iets heel nieuws en als het dan ook nog eens heel zuur is, is het helemaal geen pretje ???? Met zoete smaken bedoelen we fruit zoals banaan, perzik, meloen, appel en peer of als groente kan dat zijn doperwten, wortel, broccoli, pompoen of bloemkool.

Groente of fruit als eerste oefenhapje baby?

Ze zeggen dat je het beste kan beginnen met groente hapjes voor je baby. Dit verkleint de kans dat hij groente gaat afwijzen. Je kan de eerste 2 weken 3 soorten groentes afwisselend aan je baby geven. Daarna kan je beetje bij beetje ook de fruithapjes gaan introduceren. Hou één moment per dag aan om de oefenhapjes te geven aan je baby en een kleine tip; geef de hapjes tussen een flesje door. Als je de hapjes geeft voor het flesje kan het zijn dat je kleine te veel honger heeft en geen genoegen neemt met die mini hapjes en als je het na het flesje geeft kan het zijn dat hij zijn mond niet meer open doet, omdat hij vol zit. Dus tussen de fles door kan een goed moment zijn, dan is de ergste honger eraf maar heeft hij wel nog honger genoeg om zijn mond open te doen ???? Let hier wel weer bij op dat je gewoon zomaar 2 of 3 hapjes geeft zodat hij daarna wel nog verder zijn fles opdrinkt.

Wil je meer informatie over de eerste oefenhapjes van jouw baby? Kijk dan eens op www.voedingscentrum.nl.