Hoe leer ik mijn baby omrollen?

by in Algemeen, Rotterdam 7 februari 2022

Zodra jouw kleine zijn hoofdje goed kan optillen en zijn spiertjes sterk genoeg zijn, kan hij zich gaan omrollen. Een grote mijlpaal in de ontwikkelingen van jouw baby. Door dit veel te oefenen met hem zal hij het steeds meer onder de knie krijgen en gaan beheersen, maar hoe doe je dit? Dat gaan we in deze blog uitgebreid bespreken, dus lees vooral verder ????

Wanneer kan een baby omrollen?

Vanaf dat jouw baby 4 maandjes oud is, is er een kans dat hij zich plotseling omrolt. Maar eer dat ze het echt goed onder de knie hebben, zijn ze vaak rond de 6 maanden. Vaak rolt hij zich eerst van zijn buik naar zijn rug. Het kost je baby namelijk meer kracht en energie om van zijn rug naar zijn buik te rollen. Maar uiteraard ontwikkeld iedere baby zich op zijn eigen manier. Tegen de tijd dat jouw baby 9 maanden is, kan hij alle kanten op rollen!

Zorg uiteraard wel dat het altijd veilig is voor jouw baby op het moment dat hij gaat rollen. Het kan namelijk ineens van de één op de andere dag gebeuren. Daarom is het goed om vanaf ongeveer 3 maanden extra alert te zijn op alle bewegingen van jouw baby. Leg hem dan ook niet meer ergens neer waar hij vanaf zou kunnen rollen. Leg hem liever veilig in de box of op een speelkleed op de grond.

Hoe leer ik mijn baby omrollen?

Uiteraard is het niet altijd zo dat jouw baby ineens perfect kan rollen, maar dit zal langzaamaan geoefend moeten worden. Dit omdat jouw baby simpelweg nog niet voldoende spierkracht heeft. Hoe je hem kan helpen om zijn spieren te trainen (dit stimuleert het omrollen) is als volgt;

  • Leg jouw baby regelmatig op zijn buik, waardoor zijn spieren steeds sterker worden. Het is belangrijk in deze periode om zijn nek- en bovenlijf spieren goed te trainen. Doe dit een aantal keer per dag, een paar minuutjes. Merk je dat jouw baby het helemaal niks vindt op zijn buik en hij begint tegen te stribbelen? Bouw het dan langzaam aan op.
  • Mocht jouw baby lekker op zijn buikje liggen, kan je een speeltje naast hem neerleggen en een beetje bewegen. Zo leunt hij zijn gewicht die kant op en zo stimuleer je het omrollen.
  • Doe het rollen eens voor voor jouw kleine. Hij ziet jou als een voorbeeld, dus wie weet dat hij jou wel na doet!

Uiteraard doet elke baby het op zijn eigen tempo en eigen manier. Dus geen zorgen als jouw baby wat later is met omrollen of zelfs deze stap overslaat en direct gaat kruipen of zitten. Iedere baby is uniek! Geniet van de ontwikkelingen die jouw baby doormaakt ????