Het eerste jaar van je baby
‘Waarom groei je zo snel?’, ‘je eet al zo veel’, ‘ga je al brabbelen?’ Dit zijn meestal de vragen die je stelt aan baby’s die zich razendsnel ontwikkelen in het eerste jaar. Maar wat gebeurd er nou allemaal in het eerste jaar en wat kan je verwachten?
Groeien in lengte en gewicht
Eén ding is zeker, Baby’s groeien ontzettend hard. Gemiddeld worden baby’s in het eerste jaar ongeveer 25 centimeter langer dan hij was bij zijn geboorte. In het algemeen komt het ook voor dat jongetjes na 1 Jaar oud gemiddeld 76 centimeter worden en meisjes iets kleiner.
Na de geboorte weegt een baby gemiddeld 3500 gram. Het gewicht van een pas geboren baby hangt af van verschillende factoren, zoals na hoeveel weken zwangerschap de baby wordt geboren of eventuele medicatie die de moeder toegediend krijgt tijdens de zwangerschap.
In de meeste gevallen vallen de baby’s een beetje af na de eerste week na geboorte. Dus geen zorgen! Dat is helemaal normaal, al mogen ze niet meer dan 10% van hun gewicht verliezen. Dat kan wel gevaarlijk zijn voor de baby.
Zien en horen
Vanaf de eerste dag na de geboorte kunnen de baby’s al zien, wel op een afstand van twintig centimeter. Dat is gelukkig net genoeg om het gezicht van mama en papa te kunnen zien. De ogen van de baby worden langzaamaan steeds beter uiteraard!
Je pasgeboren baby is zich nog niet bewust van wat geluiden betekenen, maar uiteraard reageren ze wel op geluiden door met hun armen en benen te bewegen. Vanaf ongeveer een maand of vier kunnen baby’s hun gezicht in de richting van het geluid draaien, dus vooral altijd blijven communiceren en lekker babbelen met de kleine ????.
Bewegingen en motoriek
Uiteraard kunnen we de bewegingen en de motoriek van de baby niet vergeten, ook dat is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn tempo, maar de meeste baby’s beginnen het omrollen te oefenen als ze tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Baby’s rond de 9 maanden hebben het meestal al onder de knie.
Een belangrijke tussenstap van omrollen naar kruipen is zelfstandig kunnen zitten. Zitten doen baby’s in het algemeen zelf als ze er aan toe zijn, maar uiteraard kan je het ook oefenen door je baby af en toe te laten zitten met ondersteuning. Tegen de tijd dat je baby zo’n 9 maanden oud is, kan hij zelfstandig zitten met gestrekte beentjes, maar nog wel wankel.
De 2 belangrijkste mijlpalen zijn in de eerste jaren ook voornamelijk het tijgeren en kruipen voor je baby. Als de baby dit beheerst kan hij/zij zichzelf namelijk voortbewegen en vanuit daar de eerste babystapjes maken waar het echte werk begint!
De Baby Spa
Aanvullend op het kopje bewegingen en motoriek, bied De Baby Spa ook een aantal voordelen voor de lichamelijke ontwikkeling van je kleine!
Floaten bevordert zowel de emotionele als de lichamelijke ontwikkeling van je baby. Het verbeterd de balans en coördinatie van je baby, wat op de lange termijn helpt bij het kruipen, lopen en zwemmen. Ook is het floaten een lichte work-out die helpt bij het versterken van de longen, de spieren en het hart van je kleintje, belangrijk natuurlijk!
Aansluitend op het floaten heeft de Shantala Babymassage veel positieve effecten zoals mentaal als lichamelijk. De Shantala massage stimuleert de darmpjes van je baby. Daardoor verminderen krampjes, reflux en constipatie. Het stimuleert de doorbloeding, spijsvertering en spierontwikkeling van je baby en uiteraard is het een fijn contactmoment tussen jou en je baby. Dat stimuleert de hechting en zorgt voor een gevoel van geborgenheid!
Wordt je er al warm van? Boek snel en gemakkelijk je afspraak hier en kom lekker in het eerste jaar van je kleine genieten bij De Baby Spa!