De regeldagen van jouw baby

by in Algemeen, Rotterdam 20 september 2021

Had je net een lekker ritme te pakken met jouw kleine, wordt ineens alles in de war geschopt. Je baby wordt onrustig, huilerig, wilt aldoor drinken. Hoe kan dat nou? Grote kans dat dit een regeldag is. Maar wat is een regeldag? Wanneer zijn deze dagen? En een betere vraag; Wat kan ik doen op zo’n moment? In deze blog gaan we het allemaal bespreken, dus lees snel verder!

Wat zijn regeldagen?

Regeldagen zijn dagen waarop jouw baby vaker om voeding vraagt dan waar hij normaal behoefte aan heeft. Hij huilt veel en is een stuk onrustiger dan normaal. Het fijne ritme dat jullie samen opgebouwd hadden voor het voeden, spelen en slapen lijkt ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Eens in de zoveel tijd heeft jouw baby een groeispurt of maakt hij een mentale sprong, hij groeit in zijn ontwikkeling. Jouw baby heeft meer energie nodig, wilt meer voeding en regelt dit zelf door meer te gaan drinken. Zijn behoefte aan voedingsstoffen is hoger. Dit noemen we ‘regeldagen’.

Wanneer zijn de regeldagen van een baby?

Uiteraard kan het per baby verschillen wanneer hij een regeldag heeft. Maar toch hebben de meeste baby’s het wel rond dezelfde periode;

 • 9 à 10 dagen
 • 3 à 4 weken
 • 3 maanden
 • 6 maanden

Een regeldag komt dus niet altijd precies op bovengenoemde dagen voor. Het kan ook zo zijn dat als jouw kind ouder is dan 6 maanden er ineens nog een regeldag om de hoek komt kijken, bijvoorbeeld als hij ziek is. Regeldagen duren meestal één à twee dagen tot wel een week.

Hoe herken je een regeldag?

Op het moment dat jouw baby een regeldag heeft, kun je dit herkennen aan de volgende dingen;

 • De kleine wilt constant drinken. Hij kan zelfs ieder uur vragen om voeding. Zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding.
 • Hij is huilerig, onrustig en erg aanhankelijk. Dit kan vermoeiend zijn, maar toch is het gedrag van je baby niet onlogisch. Hij zit even wat minder lekker in zijn vel en heeft meer honger dan normaal. En het groeien, ontwikkelen en extra eten kost nou eenmaal een hoop energie.
 • Je baby slaapt onrustiger. Omdat hij zo vaak honger heeft, kan het zijn dat zijn slaapritme veranderd. Ook hiermee had je misschien eindelijk een lekker ritme te pakken of misschien sliep hij zelfs de nacht al helemaal door! Nu is de kans groot dat hij ’s nachts weer wakker wordt voor een nachtvoeding. Hij zal zijn slaap op een ander moment weer inhalen.
 • Je borsten voelen leeg en beurs. Als je borstvoeding geeft, is je melkproductie tijdens regeldagen een stuk hoger. Omdat je ook vaker aanlegt en voeding geeft, kunnen je borsten slap en leeg voelen. Maar geen zorgen, wanneer de borstvoeding goed loopt, zijn je borsten nooit helemaal leeg.

Wil je meer informatie over het geven van borstvoeding? Neem dan eens een kijkje bij onze blog van vorige week!

Wat te doen bij regeldagen?

Bij iedere baby en moeder wordt een regeldag anders geuit. Het belangrijkste is om goed naar de lichaamstaal van jouw kindje te kijken en te luisteren naar waar hij behoefte aan heeft. Hieronder een aantal tips die jouw misschien kunnen helpen;

 • Denk ook nog aan jezelf. Als jij je goed voelt, kan je ook een stuk beter voor jouw baby zorgen. Je vangt zijn signalen ook sneller op. Drink voldoende, eet gezond en probeer af en toe even je rust te nemen.
 • Let goed op de signalen van je baby. Voed hem wanneer hij daar om vraagt en neem lekker de tijd om extra met hem te knuffelen. Probeer onnodige drukte en stress zoveel mogelijk te vermijden. Jullie energie kan op dit moment goed gebruikt worden!
 • Leg de kleine wat vaker aan. Reageer op de voedingssignalen van je baby door hem wat vaker aan te leggen. Ook al heeft hij net gedronken. Laat hem maar lekker drinken als hij goed doordrinkt. Sabbelt hij alleen maar of valt hij in slaap? Haal hem dan van de borst af en kroel nog even lekker met hem. Hij had geen honger, maar behoefte aan troost.
 • Keep calm and relax. Deze dagen kunnen je misschien onzeker maken. Je bent bang dat je het niet goed doet of je vraagt je af waar dit allemaal ineens vandaan komt. Probeer je hier geen zorgen om te maken. Deze dagen zijn normaal en horen bij het ontwikkelen van jouw kleine.

De Baby Spa tijdens de regeldagen

We snappen dat jij op zulke momenten met je handen in het haar kan zitten of even toe bent aan ontspanning. Wij kunnen jou en ook zeker jouw kleine hierbij helpen in deze periodes. Boek jouw sessie nu! Tijdens het floaten en de Shantala babymassage zal jouw kleine heerlijk kunnen relaxen en wordt jullie band versterkt. Het floaten staat er om bekend dat het een positieve werking heeft op de spijsvertering en de krampjes en het slaapritme wordt ook nog eens bevordert. Neem eens een kijkje op onze website voor alle andere vele voordelen van onze arrangementen.

Bronnen: https://www.24baby.nl/baby/borstvoeding/regeldagen/